katt.

 

Ragdollens historia börjar 1962 i Kalifornien hos Mrs Ann Baker. Hennes granne Mrs Pennel ägde en vit långhårig katt av "angoratyp" som kallades för Josephine.  Ann Baker bad att få para den med en Birmahane och ville då behålla ungarna. I kullen  fanns bl.annat två hanar, Daddy Warbucks och Geuber, som blev de första ragdollkatterna. Bägge hanarna var mitted.

Mrs Baker parade  Daddy Warbucks tillbaka på Josephine eftersom hon ansåg att det var något speciellt med de här två hanarna. Resultatet blev Fugianna som var en brun bicolourhona.
Från henne härstammar den linje som kallas "lightside".
För att inte få mer inavel beslutade man att blanda in en annan ras i aveln och Ann Baker och några genetiker hon hade tagit kontakt med bestämde sig för brun burma.  Ann Baker gav många av katterna på den linjen asiatiska namn som Kyoto, Tiki, Woo Wong osv att jämföra med burmans förfäder som hade liknande namn.

Burman parades med Daddy Warbucks och man fick en brun colourpointhona, Buckwhet. Hon parades tillbaka på sin far och de fick Kyoto, en brun mittedhane, och Tiki, en brun colourpointhona. Tiki är urmodern på det man kallar "darkside". Alla dessa katter finns registrerade under stamnamnet Raggedy Ann.

Ann Baker började sälja sina kattersom hon kallade Ragdolls, men hon behöll ett fast grepp om aveln och förbjöd sina köpare att para sina katter om man inte fick "licens", som innebar att man strikt följde hennes regler och anvisningar. En uppfödare, Denny Dayton- Blossom Time cattery, delade inte mrs Bakers åsikter om hur de skulle avlas, så bröt han sig ut och började avla på det sätt man gör med andra raser och härifrån har Ragdolls spridits över världen. Ragdollen godkändes i NCFA år 1969 och CFA år 1993, som en egen ras.Ragdollens historia börjar 1962 i Kalifornien hos Mrs Ann Baker. Hennes granne Mrs Pennel ägde en vit långhårig katt av "angoratyp" som kallades för Josephine.  Ann Baker bad att få para den med en Birmahane och ville då behålla ungarna. I kullen  fanns bl.annat två hanar, Daddy Warbucks och Geuber, som blev de första ragdollkatterna. Bägge hanarna var mitted.